Windows 10, primele informații și detalii oficiale

Marţi, 30 Septembrie 2014
Microsoft a dezvăluit informaţii despre Windows Technical Preview, o versiune pre-release a următoarei versiuni de Windows. Compania sare peste versiunea 9 iar următorul Windows, 10, va fi lansat pe piaţă la sfârșitul anului 2015.

Start Menu
Microsoft aduce înapoi meniul Start în noul Windows 10, dar nu este vechiul Start, cunoscut din Windows 7. Este un meniu Start complet nou şi îmbunătăţit, ce combin funcţiile din Windows 7 cu noile facilităţi din ecranul de start al Windows 8.

Noul buton Start din Windows 10 este accesibil la fel ca înainte: apeşi Start pe tastatură sau click pe butonul amplasat în stanga jos pe taskbar. Acum poţi pune shortcuturi pentru aplicaţii desktop, aplicaţii de tip Modern, foldere şi contacte. Acestea pot fi şi redimensionate, şi aranjate pe orice poziţie, la fel ca startul din Windows 8.

Mai mult, chiar şi întreg meniul Start din Windows 10 se poate redimensiona pentru a satisface nevoile utilizatorului.

Aplicaţii
La fel ca Windows 8.x, noul Windows 10 vine cu aplicaţii tip Modern pentru foto, muzică, filme, email-uri, etc, dar se pot instala şi alte aplicaţii din Windows Store.

Aplicaţii Modern rulează acum în fereastră deasupra desktop-ului iar aceasta include un nou buton Options cu diverse comenzi tipice aplicaţiei, plus comenzi de sistem ce făceau parte din Charms – dar acum sunt accesibile doar la ecrane tactile.

Pentru trecerea între aplicații se poate folosi noul buton Task view de pe taskbar. Această afișare este folosită pentru crearea de desktop-uri virtuale în interiorul cărora se pot crea grupuri de aplicații pentru productivitate, divertisment, dezvoltare soft sau orice altceva dorești.

Fișiere
File Explorer a fost îmbunătățit din nou și include o nouă locație Home, care este noul mod de vizualizare implicit. Din Home poți accesa folderele favorite, cele mai accesate foldere, fisiere recente, etc.

Integrarea OneDrive este identică precum cea din Windows 8.1.

Personalizare
PC Settings arată și lucrează foarte similar cu Windows 8.1, iar setările mai avansate sunt în continuare accesibile din Control Panel.

Conform zvonurilor, Windows 10 va fi disponibil gratuit posesorilor de Windows 8 și Windows 8.1.