Windows 10 ar putea fi ultima piesă de puzzle a strategiei Microsoft pentru cloud

Marţi, 7 Octombrie 2014
Windows 10, ce este aşteptat să aibă parte de ultima lansare tradiţională cu „bing bang”, va completa cu siguranţă tranziţia Microsoft de la un model de licenţiere software la unul clound computing.

Noul sistem de operare al Microsoft, Windows 10, a fost proiectat ca să împace clienţii enterprise, o singură platformă pentru multiple ecrane, ce unifică interfaţa din Windows 8 care a avut un start foarte bun la vânzări şi Windows 7, un hit.

Realitatea este că Windows 10, aşteptat să fie ultima versiune cu lansarea tradiţională, este foarte posibil să completeze tranziţia Microsoft de la licenţierea software la cea cloud.

Windows 10 va fi construit pe upgrade-uri continue şi versiuni stabile lansate la date prestabilite. Nu va mai urma un Windows 11, 12 sau 13, dar platforma va evolua în timp. În teorie, companiile vor putea să consume inovaţia mai uşor. Pentru Microsoft, clienţii enterprise vor deveni abonaţi.

Este greu de contrazis afirmaţia că Microsoft nu este o companie cloud în acest moment. Azure, Office 365 şi aplicaţii cheie de business sunt livrate ca servicii. Windows a rămas ultima mare felie sub modelul de licenţiere enterprise.

Microsoft nu a dezvăluit preţurile pentru Windows 10, dar cu siguranţă va fi un sistem de software-ca-serviciu. Pentru că:
- pentru clienţi, Windows 10 va avea update-uri lunare similare abonamentelor la Office 365. Afacerile vor avea opţiunea să sară peste update-urile lunare.
- utilizatorii enterprise vor primi, cel mai probabil, update-uri trimestriale sau la fiecare şase luni. Această programare ar acorda mai mult timp companiilor să valideze update-urile.
- anumite companii ar putea alege să introducă update-uirile la fiecare doi ani, dar tot vor plăti abonamentul la termen.

În orice caz, companiile vor începe să plătească pentru Windows pentru fiecare utilizator pe baza unui abonament, chiar dacă Microsoft oferă gratis platforma pentru ecrane mai mici.

Intervalul de timp pentru tranziţia cloud/abonament va depinde de cât de repede vor face upgrade companiile de la Windows 7. Windows 10 nu va ajunge pe piaţă înainte de sfârşitul lui 2015, iar companiile vor începe instalările în 2016. Majoritatea firmelor vor trece prin acelaşi scenariu ca şi cu Windows XP. Windows 7 poate funcţiona foarte bine mulţi ani, iar sfârşitul ciclului său de viaţă va fi în 2020.

Cu alte cuvinte,  graba de a schimba Windows XP va fi similară în 2020 cu Windows 7. Acest scenariu ia în calcul faptul că doar câteva companii îşi vor bate capul cu Windows 8.

Indiferent de cum vor trece companiile la Windows 10 – în pas cu consumatorii, sau rămânând cu Windows 7 cât de mult posibil – în cinci sau şase ani softul de bază al Microsoft va fi licenţiat pe bază de abonament, în cloud.