Unul din cinci utilizatori îşi acoperă camera Web de frică

Vineri, 10 Octombrie 2014
Conform unui studiu efectuat de Kaspersky Lab şi B2B International, 21% dintre utilizatori îşi acoperă camera web din cauză că le este frică să nu fie monitorizaţi şi spionaţi prin intermediul propriilor calculatoare. În anumite ţări, această cifră este chiar mai mare: 40% dintre respondenţii chinezi nu riscă nimic. Aceasta nu este o îngrijorare inutilă – webcam-urile pot deveni adesea instrumente efective pentru cybercriminali.

Studiul mai arată că aproape un sfert dintre utilizatori (24%) sunt complet inconştienţi că ar putea fi supravecheaţi prin webcam. Doar 44% sunt complet informaţi de această ameninţare şi admit că această posibilitate îi face inconfortabili.

Este important de reţinut că hackerii nu ţintesc exclusiv figuri publice – oricine poate reprezenta un potenţial interes.

Dar problema nu este doar la calculatoare. Conform studiului, un procentaj considerabil (6%) îşi acoperă şi camera de pe telefonul mobil. Din păcate studiul nu specifică dacă respondenţii acoperă ambele camere, sau doar pe cea frontală.

Utilizatorii îşi pot proteja intimitatea fără a recurge la metode de acest gen. Kaspersky Lab a dezvoltat un modul special, Webcam Protection, integrat în Kaspersky Internet Security – Multi-Device. Această soluţie monitorizează continuu accesul la camera şi microfonul integrate şi informează utilizatorul de accesul neautorizat. Implicit, accesul este blocat la camera web.