Sharp lansează display-urile ultraeficiente MEMS în 2015

Miercuri, 8 Octombrie 2014
Sharp  MEMS display
Sharp se apropie de comercializarea primelor sale produse ce utilizează display-urile MEMS – un nou tip de ecrane plate, ce oferă culori mai adânci şi mai bogate decât ecranele tradiţionale LCD, dar consumă mai puţină energie.

Ecranul a fost dezvoltat de-a lungul ultimilor trei ani cu Pixtronix, subsidiară a Qualcomm, iar Sharp speră ca într-o bună zi să înlocuiască ecranele LCD în dispozitivele portabile.

Este o mare realizare, atât pentru Sharp cât şi pentru Qualcomm. Sharp este lider pe piaţa ecranelor LCD şi a fost pioniorul multor tehnologii inovative, în timp ce Qualcomm încearcă să popularizeze tehnologia MEMS de câţiva ani. Qualcomm a montat un ecran MEMS pe prototipul ceasului său Toq.

Felul cum display-urile MEMS controlează lumina pentru fiecare pixel este fundamental diferit de modul cum lucrează ecranele LCD.

LCD-urile se bazează pe o iluminare puternică, albă, din spate ecranului. Fiecare pixel este divizat în subpixeli RGB, cu filtre de culoare. Curentul aplicat pe fiecare cristal lichid din faţa fiecărui filtru permite sau blochează transmisia luminii.

În ecranele MEMS nu există subpixeli red, green sau blue, ci un mic shutter electro-mecanic ce permite sau blochează transmisia luminii prin fiecare pixel. Culoarea este furnizată de lumina din spate, ce se roteşte rapid în RGB. Shutterele sunt sincronizate cu batcklight-ul, mişcându-se şi deschizându-se foarte rapid, în doar 100 microsecunde, pentru a lăsa lumina de culoare potrivită.

Acest aranjament oferă o gamă mai largă de culori ce poti fi afişate de display-urile MEMS. Dacă în cazul unor ecrane LCD avansate acestea reuşesc să reproducă până la 90% din gama de culori definită de standardul TV color NTSC, ecranele MEMS extind această limită cu circa 20 procente.

În ceea ce priveşte consumul, noile ecrane MEMS promit să fie de 10 ori mai eficiente decât ecranele convenţionale LCD, conform Sharp.

Un prototip de ecran MEMS de 7 inch, aflat la expoziţia din Ceatec, Chiba, est de Tokyo, arată cât de vii sunt culorile comparativ cu un ecran tipc LCD. Panoul, ce va fi folosit la viitoarea tabletă Sharp, are o rezoluţie de 1280x800 pixeli.

Ca prim pas, Sharp plănuieşte să vândă această tabletă cu ecran MEMS în Japonia, în prima jumătate a anului 2015. Tableta se va adresa clienţilor de business, de la care Sharp va solicita feedback înainte de a începe producţia în masă în 2017.

Tableta Sharp cu ecran MEMS rulează Android 4.4, are un chipset Qualcomm Snapdragon 800 şi conectivitate 4G. Preţul nu a fost anunţat.