Restructurare: Hewlett-Packard se va împărţi în două

Luni, 6 Octombrie 2014
Gigantul din Silicon Valley HP, ce se străduie să se adapteze la noua eră mobilă şi online, plănuieşte să se împartă în două companii, în încercarea de a se concentra pe piaţa serviciior corporate, cu creştere mai mare, conform unui articol apărut în Wall Street Journal.

Mişcarea, ce ar putea fi anunţată oficial în aceste zile, va fi o schimbare monumentală a unui important pionier în domeniul tehnologiei, ce încă mai are peste 300.000 angajaţi şi este pe cale să ajungă la 112 miliarde de dolari în venituri în acest an fiscal.

Conform acestui plan, HP va separa afacerile cu computere şi imprimante de operaţiunile de hardware şi servicii pentru corporaţii.

Un purtător de cuvânt al companiei a refuzat să comenteze pe marginea acestui zvon.

Afacerea HP cu imprimante şi computere personale acumulează circa jumătate din veniturile şi profiturile sale, conform rezultatelor financiare din trimestru trecut. Nu este clar însă câţi din cei 300.000 angajaţi va lucra pentru fiecare din cele două afaceri separate.

Fondată de Bill Hewlet şi Dave Packard într-un garaj din California, în anul 1939, HP este una dintre companiile care au conturat Sillicon Valley şi revoluţia PC-urilor. În ultima vreme, însă, compania se luptă să se adapteze noilor tehnologii mobile şi a fost umbrită de rivalii săi mai tineri.

Valoarea de piaţă a HP de 66 miliarde de dolari este depăşită de Apple, cu 596 miliarde de dolari şi Microsoft, cu 380 miliarde de dolari. A fost depăşită şi de chinezii de la Lenovo, deveniţi recent numărul 1 în livrările de PC-uri. Dell, competitorul cel mai apropiat al HP din SUA ce se confruntă de asemenea cu presiuni similare, a fost preluat în privat de fondatorul Michael Dell, anul trecut.