Ne sunt ascultate convorbirile?

Luni, 2 Martie 2020
Cu toții am auzit până acum că telefoanele ar putea asculta conversațiile noastre de zi cu zi, pentru a ne bombarda apoi cu reclame targetate. Există vreun sâmbure de adevăr în această chestiune? Ați testat vreodată această teorie și ați vorbit despre un produs obscur cu prietenii și ați așteptat cu răbdare să vedeți dacă vreo reclamă pentru acel dispozitiv de etanșare a vidului, spre exemplu, a apărut în fluxurile de socializare? Dacă nu au apărut niciodată, este posibil să fie o pură coincidență. Dacă vi s-a întâmplat, totuși, probabil v-ați gândit că telefonul a ascultat fiecare cuvânt până acum și acum îți violează confidențialitatea.

Destul de des s-a pus problema dacă aplicațiile de social media sunt capabile sau nu să ne asculte ce vorbim, iar multe persoane au remarcat chiar apariția unor reclame obscure în feed-urile lor, după ce au vorbit despre diferite obiecte. Cu toate acestea, astfel de reclame fără cunoștința utilizatorului ar fi ilegale în majoritatea țărilor și ar fi, de asemenea, greu de realizat și pentru companii.

Așadar, ne-am decis să aflăm ce părere au utilizatorii Twitter despre acest subiect și am creat un sondaj prin care să vedem dacă oamenii cred că telefonul sau aplicațiile le ascultă conversațiile. Am primit 234 de răspunsuri, iar 80% dintre oameni cred, într-adevăr, că sunt ascultați de telefoane. Acesta este un rezultat foarte interesant, mai ales ținând cont că majoritatea adepților și retweet-urilor mele au venit din comunitatea InfoSec.

Să ne gândim un moment ce ar însemna ca dispozitivele noastre să fie realmente ascultate. În primul rând, ar genera un scandal uriaș. Într-adevăr, dacă ar reieși că această poveste este adevărată, serviciile online implicate în acest scandal ar fi trimise în judecată, ceea ce le-ar putea scoate de pe piață, fără niciun dubiu.

Să vorbim puțin despre cifre

Să discutăm despre volumul uriaș de date necesare pentru a asculta conversațiile noastre. La înregistrarea audio, vorbirea generală ar consuma aproximativ 115 de megabiți pe oră (detalii aici). Așadar, pentru o zi obișnuită, să zicem că suntem treji în medie aproximativ 15 ore (fără să luăm în considerare vorbitul în somn și gândurile interioare - deși ar fi interesant!).

Cu toate acestea, nu vorbim pe întreaga durată a zilei, așa că putem lua în considerare doar un sfert din acest timp. Deci, putem face referire la 430 de megabiți audio pe zi, de persoană. Există 800 de milioane de oameni pe Instagram, deci, dacă ar înregistra conversațiile pentru fiecare utilizator în parte, ar trebui să stocheze aproximativ 344 de petabiți (1015 biți) de date pe zi. Pentru a pune lucrurile în perspectivă, există aproximativ 2.500 de petabiți (sau 2,5 exabiți; 1018 biți) de date create în fiecare zi în întreaga lume, în ritmul actual în care stau lucrurile. Ar putea platformele de socializare să proceseze, în realitate, o astfel de cantitate de date pe zi, chiar dacă ar fi comprimate?

Cea mai probabilă teorie este că rețelele de social media nu ar fi capabile să facă față acestei cantități de date în fiecare zi, cu atât mai puțin să o examineze și să o folosească activ. Este mult mai ușor să analizezi datele persoanelor în alte moduri și să le profilezi din date deja găsite online. O astfel de profilări de date includ: vârsta (fie cea introdusă de către utilizator în platformă, fie una generată de un software), sexul, o analiză foto pentru a-ți determina interesele, citirea descrierilor de profil și hashtag-urile din postări și like-urile pe care le dăm - chiar și cantitatea de timp pe care o petreci lapostări cu care nu interacționezi.

Algoritmii acestor platforme sunt apoi capabile să stabilească detalii despre utilizatori precum starea civilă, locul de muncă, numărul de copii sau animale de companie, dacă dețineți o mașină, ce stil vestimentar aveți, hobby-uri, interesele dvs. viitoare ..., lista este practic interminabilă. Ele sunt chiar capabile să facă presupuneri bine informate cu privire la următoarea dvs. achiziție.

Teoria care înconjoară acest fenomen practicat de rețelele de socializare sugerează că, dacă nu doriți să vă fie monitorizate conversațiile, trebuie să opriți accesul la microfon din aplicații.