2014, un moment de cotitură în evoluția Internetului

Marţi, 16 Decembrie 2014
SDN - Software Defined Networking, tradus mot-a-mot "rețele definite prin software" este în prezent un concept extrem de popular în rândul specialiștilor din domeniul IT și implică o schimbare majoră în arhitectura de bază a internetului, fiind privit ca următorul pas în evoluția acestuia.

Domeniul este foarte nou, ideea apărând pentru prima oară la Universitatea Stanford în anul 2008, când a fost analizată posibilitatea de a migra parțial sau total inteligența unui echipament de rețea către un software scris de un programator.

În anul 2014, Cisco România a încheiat un parteneriat cu Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnică din București și împreună au pus bazele unui program de promovare a SDN având ca scop informarea și pregătirea tinerilor, pentru a asigura o tranziție eficientă către noua tehnologie.

În cadrul programului "SDN for Education", profesorul Răzvan Rughiniș, împreună cu Laura Gheorghe și Mihai Carabaș, au coordonat 8 lucrări de licență/dizertație pentru a explora SDN și impactul pe care această tehnologie îl va avea în viitor asupra infrastructurilor de date.

Pe toata perioada proiectului, studenții au beneficiat de sprijin și expertiză din partea unei echipe de ingineri a Cisco România.

La finalul proiectului, prezentările au fost susținute atât la Universitate, cât și la sediul Cisco, în fața managementului companiei și aceleiași echipe de specialiști, în cadrul unui eveniment care s-a încheiat cu înmânarea unor diplome de excelență pentru proiectele unice realizate de fiecare dintre studenți, dar și pentru efortul depus în finalizarea cu succes a acestora.